HTML

vilagositas.blog.hu

Főoldal:

http://vilagositas.blog.hu

Világosítással (elsősorban színházi) kapcsolatos anyagok, valamint napló jegyzetek

hagy nyomot ha érdekel..

Friss topikok

  • ProDooorina: Szeretem a blogot! :) (egy leendő kollegina,színpadtechnikusnak tanulok :)) ) (2013.03.09. 21:07) A színpadi világítás funkciói
  • csontosbal: "u.i. mai marosvásárhelyi beszólás: "add be 15-öst kukac 5." :DDD" :DDDDDD (2012.04.19. 10:41) ETC kavalkád
  • csontosbal: Hát nem unatkoztok..Milyen fesztivál van nálatok most? (2012.04.01. 09:58) Fesztivál 1. nap
  • csontosbal: :-)) (2012.03.08. 22:35) Esőben
  • csontosbal: persze, persze.. csontos.balazs@chello.hu (2012.02.18. 20:20) Bemutatóra kész

2016.10.09. 01:58 Dimmerkobold

MA Lighting dot2 fénypult gyorsteszt

ma_dot2_700.jpg

A dot2 kipróbálva az az érzése az embernek mint MA2 Lighttól lefele a cég minden olcsóbb pultjánál: a cég filozófiája hogy megcsinált egy jó pultot, és mindent amit attól olcsóbban árul abban szándékosan elront minél több dolgot hogy inkább ne azt vegyék meg.  Hiába a sok hangzatos reklám anyag a nagy esszenciális fejlesztésről, nekem ez az érzésem a dot2 esetén.

Jó persze aki nem ismeri a MA2 annak nem fog hiányozni abból semmi. De alapvetően zsákutcás iránynak tartom, mivel  hogy kompaktabb, meg nem Windowson fut, nem tudok semmi előnyt mondani, a hasonló húzószámú ám olcsóbb PC Commandwinghez képest. Amerikai árakon: dot2 Core Console $12,800 - MAonPC command wing $ 7,250. Na jó kell hozzá egy számítógép, meg egy jó rack.
ma-lighting-ma-tour-pack-for-ma-onpc-command-wing_1_lig0010413-000.jpg
Amihez akkora érintőképernyőt vehetünk amekkorát akarunk. Első pontom: a nagyon kicsi képernyőn nem tűnik túl kényelmesnek a kicsike dolgokat nyomkodni. Sok lámpa esetén, sokáig is kell lefele görgeti pl. Egyébként a kezelő felület helyenként igen jól átgondolt, a smart képernyő egyes tulajdonságaival vegyített, de a lecsökkentett gomb kombinációkkal és funkciókkal meglehetősen jelentős visszalépés, ami nem biztos hogy sokaknak elég a konkurens pultokhoz képest. A testre szabható képernyők a méret miatt nem várható, macro írási lehetőség éppen nem ártana. A szoftver valamelyest fejlesztgetik, így már nem annyira vérlázító mint a piacrakerülésekor, amikor tényleg a használhatóság határát súrolta. ÁM nagy csodákban így sem hinnék  és a hardware örökre visszahúzó erő marad.

És el is érkeztem fő vessző paripámra, amit ám a command wing számlájára is ugyan úgy írhatunk: fő crossfader nem motoros és a szoftver az Istenért is mozgatni akarja azt GO nyomás esetén. Ilyenkor ha a húzó fizikálisan fent volt a szoftverben a pozíciója alsó állásban ugrik - és a következő fényváltást így csak egy dupla mozdulattal tudjuk megtenni: először lehúzzuk a húzót abba a helyébe ahová a szoftver gondolja - ilyenkor a színpadon nem történik semmi - majd kezdhetjük azt a fényváltást amit igazából szerettünk volna. Nos ez csak olyankor gond ha ezt nem vettük észre, és csak gondolkodunk hogy most mi van.,, állandó figyelmet igényel, lassúbb időzítéseknél pedig kifejezetten megsemmisítő erejű. Ezért színházba nem ajánlanám. Koncertekre, ahol igazából majd minimális bonyolultságú dolgokat akarunk gyorsan kipakolni húzókra ott elfogadható lehet, de ha ilyen a célfeladatra könnyen lehet hogy kedvezőbb árú fénypultot is találunk (Chamsys? Sokan választják...).

Nem említettem még a legnagyobb gyengéjét, ha összevissza, mindig változó körülmények között dolgoznánk a dot2-vel. A robotlámpa fájlok (fixturetype, device, personality vagy ki hogy hívja) a pulton nem szerkeszthető, nem hozható létre! Ha valami kiderül a helyszínen hogy nem jó rajta, laptop-számítógép nélkül megszívtad.... Ez részemről elfogadhatatlan, mert ilyen könnyen megeshet idegen helyszínen.


Mindenesetre a szoftver a gyártó oldaláról letölthető bárki kipróbálhatja, értékelheti. Csupán az elsőre nem könnyen kiderülő dolgokat szerettem volna közzétenni. Ha pénznek nem kéne szempontnak lenni azt mondanám hogy a fénypultnak minimum egy ultralight tudásnál kéne kezdődnie, de a fejlesztők másfele vették az irányt. Ha képesek vagyunk a PC-től való idegenkedésünkön túl lenni, én inkább egy Command wingre szavazok, ha mindenképpen ennyiért MA-t akarunk.

 ***Frissítés: a Grand MA3 a hírek szerint minden méretben motoros faderrel érkezik - érdemes meglesni.

------------------------

ANGOL TESZT http://www.lightpower.de/fileadmin/user_upload/malighting/Service_Downloads/Kataloge_Broschueren/LSi_dot2_series.pdf

 

Szólj hozzá!

Címkék: fénypult


A bejegyzés trackback címe:

https://vilagositas.blog.hu/api/trackback/id/tr6711782223

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása